смт.Воловець, Закарпатська область


31 березня 2014 р.

Наказ "Про проведення районного конкурсу екскурсоводів музеїв при навчальних закладах району"



ВОЛОВЕЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
УПРАВЛІННЯ  ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

Н А К А З

31. 03.2014                     
                       Воловець                                  №
62
Про проведення 
районного конкурсу екскурсоводів
 музеїв при навчальних
 закладах району        
Відповідно до наказу Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації від 30.01.2014 р. № 26 „Про затвердження Плану обласних масових заходів позашкільних навчальних накладів з дітьми та учнівською молоддю на 2014 рік”, спільного наказу Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді  та Закарпатського краєзнавчого музею  від 19.03.2014.р № 33/17 «Про проведення обласного  конкурсу екскурсоводів музеїв при навчальних закладах області»  та з метою поліпшення національно-патріотичного  виховання, відродження духовності, формування в учнівської і студентської молоді за існуючими  у музеях матеріалами поваги до історії та культури рідного краю,  дбайливого ставлення до духовних надбань, розширення і поглиблення знань з історії, природознавства, літератури, природничих дисциплін та почуття гордості і  любові до рідного народу, до Батьківщини

НАКАЗУЮ:
1.      Провести районний тур конкурсу екскурсоводів музеїв, кутків Бойової Слави, народознавства та ін.. при навчальних закладах  30 квітня    2014 року  на базі Центру позашкільної роботи  та дитячої творчості. Заїзд до 9.30 год.
2.      Затвердити склад   журі (додається).
3.      Директорам навчальних закладів  провести з 01 по 25 квітня шкільні тури конкурсу екскурсоводів і направити переможців для участі у районному етапі конкурсу (положення додається).
4.      Відповідальність  за виконання даного наказу покласти на директора ЦПРДТ  Тидір Т.В. та методиста ЦПРДТ Рудейчук М.М.



         Начальник управління  освіти                                             В.Попелич



Склад журі
Попелич В.М., начальник управління освіти, молоді та спорту Воловецької РДА, голова журі
Члени журі
Соловій В.М., завідувачка РМК управління  освіти;
Косач В.М.,  методист РМК управління освіти
Тидір Т.В., директор ЦПРДТ
Рудейчук М.М., методист ЦПРДТ
Чорней Л.В., культорганізатор ЦПРДТ



         Додаток
                                                              до наказу Департаменту освіти і  науки,
                                                              молоді та спорту та управління культури
                                                                              Закарпатської  облдержадміністрації
                                                                              від 06.04.2012р. № 252/1-05/87

ПОЛОЖЕННЯ
про обласний конкурс  екскурсоводів  музеїв при навчальних закладах,
які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки,
молоді та спорту України

            Обласний конкурс  екскурсоводів  музеїв при навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України проводиться з метою виховання та формування в учнівської і студентської молоді поваги до історії та культури рідного краю,  дбайливого ставлення до духовних надбань, розширення і поглиблення знань з історії, природознавства, літератури, природничих дисциплін та почуття гордості і  любові до рідного народу, до Батьківщини.
            Головним завданням огляду є досягнення таких цілей:
- створити  можливість отримати учнями,  додаткової освіти шляхом їх участі в історико-краєзнавчій роботі;
- виховати в учнів  любов до рідної землі, готовність самовіддано служити Вітчизні;
-  сформувати гуманітарний світогляд і гуманітарне мислення;
- навчати учнів і студентів осмислювати історичні факти, події та явища, розуміти суспільне і особисте в історії країни і рідного краю;
- вивчати історію рідного краю, як невід’ємну складову історії України;
Завданням огляду є оцінювання :
- використання педагогічних прийомів, а саме: пояснення, коментування, цитування, літературного монтажу тощо;
- формувати дикцію і риторику екскурсовода;
- уміння добирати і складати матеріал у відповідній логічній послідовності;
- роботи з науковими , довідниковими  та історичними матеріалами;
- володіння екскурсійними прийомами і методами;
- уміння складати план  екскурсії та  маршруту її проведення.
Учасники огляду-конкурсу
 Учасниками конкурсу є  учні загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, які приймають активну участь у  краєзнавчій, пошуковій та музейній роботі. До складу делегації від району (міста) входять  3 особи:                2 учні  і керівник музею. Обидва екскурсоводи і керівник представляють  музей  одного навчального закладу.
                                   
Час проведення
            Районний конкурс проводиться 30 квітня 20124 року в приміщенні ЦПРДТ.
            Підсумки обласного конкурсу буде підведено 15 травня на базі  Закарпатського краєзнавчого музею.  Заїзд  до 10 години,  вул. Капітульна, 33, Закарпатський краєзнавчий музей.
З метою вирішення організаційних та фінансових питань необхідно  ( районний етап конкурсу звертатись у Центр позашкільної роботи і дитячої творочсті за телефоном  22-836  або  0990072082 (Рудейчук М.М.) до 27 квітня  підвердити участь у конкурсі (подати заявку) можна на електронну адресу volovetscentre@gmail.com повідомити відомості про учасників конкурсу, а саме:  дані про екскурсоводів та керівника музею при навчальних закладах (прізвище, ім’я, по батькові, школа, клас,  напрямок екскурсії) 
До                   8 травня 2014 року підтвердити участь у обласному етапі  конкурсі за електронною  адресою:  centour@rambler.ru або за тел. 3-41-45, 61-30-08 або на мобільний 0954545503 ( Децик Р.А.) та 0503726625 (Середяк А.В.) повідомити відомості про учасників конкурсу.
Керівництво конкурсом
            Загальне керівництво здійснюють Департамент освіти і науки, молоді та спорту та управління культури Закарпатської облдержадміністрації. Безпосереднє проведення конкурсу покладається на Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді та Закарпатський краєзнавчий музей.
Умови проведення
            Районний  (міський) конкурс проводиться шляхом заслуховування комісією виступів екскурсоводів музеїв при навчальних закладах району                     (міста). Комісія  визначає 2  ( двох ) екскурсоводів для участі в обласному етапі.
            На  обласний підсумковий тур запрошуються учні визначені районною             (міською) оглядовою комісією, а також по два екскурсовода з професійно-технічних  навчальних закладів.
            Учасники обласного підсумкового конкурсу на протязі до 15 хв. представляють музей. При виступі екскурсоводи можуть використовувати матеріали музею,  тези екскурсії, фото і відеоматеріали.  Тези (письмові та магнітних носіях) після завершення виступу передаються до комісії, які  не повертаються. Планується  матеріали виступів видати брошурою. Інші матеріали  повертаються назад до музею. У тезах вказується адреса музею, прізвища, ім’я , по батькові  екскурсоводів та керівника. За наявність буклету про роботу музею будуть добавлятися бали.
            Виступи екскурсоводів проводяться за такими напрямками:
етнографічний;
літературний;
істерико-краєзнавчий;
До складу журі входять науковці Закарпатського краєзнавчого музею та працівники Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти і Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді.
В програму конкурсу входить: виступ – представлення екскурсоводами музею, екскурсія по державному краєзнавчому музею за участю його екскурсоводів. Тривалість всього заходу орієнтовно 4 години.

Конкурс проводиться за напрямками:
           

І. Екологічний напрямок
            Розкривається робота по збереженню довкілля, знання  природи рідного краю. Організація природоохоронної роботи Вміння показати  біологічні особливості, морфологічні ознаки  місцевої фауни і флори. Також вміння екскурсовода  освоювати  ази наукових досліджень, вміння передавати біологічну інформацію.
ІІ. Літературний напрямок
            Розкривається висока поетична духовність нашого народу. Показується обдарованість наших земляків, які внесли значний вклад у розвиток культури нашого народу. Показ діяльності видатних постатей, які своїми діями, прославили  нашу культуру, науку, освіту, техніку тощо.
ІІІ.  Історико-краєзнавчий напрямок
            Цей напрямок передбачає показ вивчених сторінок історії нашого народу, на підставі зібраних спогадів, розшуку незнаних  раніше документів, вивчення білих плям історії, дослідження творчого доробку  окремих осіб, які  зробили вагомий внесок у національну та загальнолюдську спадщину, повернення до життя народних свят, обрядів, звичаїв, традицій.
Підведення  підсумків та нагородження
            Підсумки підводяться на підставі висновків  членів журі.  Оцінюються  зміст розкритого напрямку роботи музею, використання  пошукового матеріалу і його зв’язок з науковим матеріалом, використання допоміжних засобів та матеріалів агітаційно-масового характеру.
            Переможці обласного підсумкового туру нагороджуються  дипломами управління культури та Департаменту освіти і науки, молоді та спорту  Закарпатської обласної державної адміністрації, грамотами Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді та Закарпатського краєзнавчого музею.
Фінансування
            Проведення районних ( міських) конкурсів та відрядження  делегації до м. Ужгорода для участі в обласному підсумковому конкурсі проводиться за рахунок місцевих коштів.
            Обласний  підсумковий конкурс проводиться   за рахунок кооперованих коштів Закарпатського, центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді та Закарпатського краєзнавчого музею.








Інші cайти Центру

Як ви оцінюєте наш сайт

Розробка сайту- блогу та дизайн Марії Рудейчук