смт.Воловець, Закарпатська область


16 жовтня 2007 р.

Районний огляд - конкурс музеїв

Інформація
Про проведення огляду – конкурсу музеїв при навчальних закладах Воловецького району, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України

Згідно наказу відділу освіти Воловецької РДА № 342 від 20.09.2007 року «Про проведення огляду шкільних музеїв» у районі проведено огляд музеїв та кімнат – музеїв у загальноосвітніх школах ІІ-ІІІ ступенів. Комісія в складі Шусти Л.Ф, заступника начальника відділу освіти, Селехман В.І., методиста РМК відділу освіти, Рибалко С.О., директора ЦПРДТ, Рудейчук М.М., методиста ЦПРДТ оглянула всі музеї в 17 загальноосвітніх школах.

Станом на 12 жовтня 2007 року у районі діють 3 музеї Бойової Слави, зареєстровані в листопаді 2006 року. Це у Воловецькій ЗОШ І-ІІІ ст.. , Скотарській ЗОШ І-ІІ ст, Лазівській ЗОШ І-ІІ ст. Ці музеї протягом року показали достатній рівень підготовки експозицій до показу, поповнили музеї новими експонатами. Покращилась масова робота .
Зокрема, у музеї Бойової Слави Лазівської ЗОШ І-ІІ ст.. протягом року проводились вечори «Ніхто не забутий, ніщо не забуто…» та «Сини твої, Карпатська Україно». Пошуковим загоном «Пам’ять» проведено пошукову та дослідницьку роботу з питання історії Карпатської України, зокрема про Братську могилу на околиці села Лази . Крім експозицій, присвячених бойовій історії краю, тут створено і краєзнавчий відділ, в якому зібрано відомості про походження назви села, перших жителів, народне житло, одяг, знаряддя праці.
У музеї Бойової Слави Скотарської ЗОШ І-ІІ ст.. з метою поглиблення знань про звитяжний подвиг односельчан у роки Другої світової війни у школі створено пошуковий загін «Пролісок». Працюючи за даною тематикою учні завдяки пошуковій роботі зібрали листи, фотографії учасників бойових дій, записали спогади односельчан про воєнні роки.
У музеї Воловецької ЗОШ І-ІІІ ст.. оформлено стенди та альбоми, які розповідають про бойовий шлях 24 стрілецької Самаро-Ульяновської дивізії, яка звільнила від фашистів Воловецький район у жовтні 1944 року. Продовжує роботу по збору цінних відомостей про героїв-визволителів, які захороненні в меморіальному кладовищі смт.Воловець загін «Пам’ять», до складу якого входять учні 5-11 класів. У музеї відкрито нову експозицію про односельчан, які воювали в роки війни на різних фронтах та були репресовані після війни.
У Верхньоворітській ЗОШ І-ІІІ ст.. історико-краєзнавчий музей засновано в 1987 році вчителькою української мови та літератури. Тоді у музейному кутку налічувалось 23 експонати. За період з 1987 по 2007 рік у школі зібрано понад 500 експонатів, серед яких є цінні пам’ятки літератури. У експозиціях висвітлено історію села, школи, району. Зібрано чималу кількість народного одягу, знарядь праці, хатнього начиння. Учнями та вчителями цієї школи зібрано понад 100 зразків вишивки села В. Ворота та Воловецького району. Надзвичайно цікавим є розділ експозиції про розвиток освіти у селі Верхні Ворота. Тут зібрано конспекти вчителів, учнівські зошити, педагогічні журнали, підручники, учнівські табелі 1932-1933 рр. Окремий розділ експозиції присвячений розвитку і діяльності «Просвіти». Значне місце у музеї замає експозиція, присвячена видатним односельцям: Івану Гризі, Луці Дем’яну, Софії Малильо.
У Буковецькій, Підполозянській, Канорській загальноосвітніх школах І-ІІ ст.. також зібрано чималий краєзнавчий та етнографічний матеріал. Так у краєзнавчому музеї Буковецької ЗОШ зібрано велику колекцію жіночих та чоловічих вишитих сорочок, багато експонатів хатнього вжитку та знарядь праці. Зокрема, навито кросна, на яких в давнину виготовляли полотно.
У Підполозянській ЗОШ зібрано понад 50 експонатів знарядь праці. Цікавими є ярмо, дерев’яний візок для дитини , колекція дерев’яного посуду та інші речі. Віднайдено знак, яким визначався кордон села Підполоззя в Підкарпатській Русі при Чехословаччині. На сьогоднішній день у музеї знаходиться 570 експонатів.
У музеї Канорської ЗОШ І-ІІ ст.. зібрано краєзнавчі матеріали про історію села, хатні речі, народний одяг, знаряддя праці. У музеї зібрано 250 експонатів.
Багато матеріалів зібрано у Н.Ворітській ЗОШ І-ІІІ ст.,Верб’язькій , Кичірнянській ЗОШ І-ІІ ст.. У цих школах немає приміщень, які б відповідали вимогам збереження експонатів.
Розпочали збирання експонатів для шкільного музею у Жденіївській ЗОШ І-ІІІст, , Біласовицькій та Завадській ЗОШ І-ІІ ст..
У Н.Ворітській щколі – інтернаті , Абранській, Тишівській, Гукливській ЗОШ І-ІІ ст.. оформлено музейні кутки, в яких розміщено пошукові та дослідницькі матеріали учнів, зразки вишивки та інші краєзнавчі матеріали.
Інформацію підготувала М.Рудейчук, методист ЦПРДТ.

Інші cайти Центру

Як ви оцінюєте наш сайт

Розробка сайту- блогу та дизайн Марії Рудейчук