смт.Воловець, Закарпатська область


26 лютого 2014 р.

Семінар керівників шкільних музеїв відбувся у Нижньоворітській ЗОШ І-ІІІ ст.

26 лютого 2014 р. в  історико - краєзнавчому музеї  Нижньоворітської ЗОШ І-ІІІ ст..  відбувся  районний семінар керівників шкільних музеїв.Тема семінару як ніколи була актуальною: «Роль шкільного краєзнавчого музею у вихованні національно свідомого громадянина,  патріота своєї Вітчизни».

Відкрила семінар завідувачка РМК управління освіти, молоді та спорту  Воловецької РДА  В.М. Соловій, яка наголосила на тому, що  патріотичне виховання молоді є наріжним каменем будівництва нашої незалежної і суверенної держави, а шкільні музеї є осередками  патріотичного та національного виховання.  
Велику увагу до семінару –практикуму  виявив директор школи В.В.Могіш. У вступному слові до учасників і гостей семінару він виявив не лише власну обізнаність з музейною справою, але й на конкретних прикладах роботи історико-краєзнавчого музею, що діє у закладі, розкрив його  значення і можливості у навчально-виховному процесі та сам разом з педагогами-наставниками, що входять до ради музею школи,  взяв участь у підготовці виховного заходу «Веречаські посиденьки на сільській лавиці».
Учасники семінару  оглянули експозиції музею, їх розміщення, а  завдяки екскурсоводам, які підготували презентацію свого музею,  більш детально ознайомилися з формами та методами роботи, збором експонатів, цікавими фактами з історії села Нижні Ворота, історії школи.
З цікавістю вислухали  учасники семінару методиста ЦПРДТ М.М.Рудейчук, яка у  своєму виступі «Роль музейно-пошукової роботи у реалізації завдань патріотичного виховання молоді» розповіла про те, що у  новому контексті відродження України перед шкільними музеями  постали нові завдання, найважливішими з яких є:  формування нової національної ідеології;  патріотичне виховання громадян своєї Вітчизни; збереження традицій, повернення до споконвічних духовних цінностей та ін.  Крім того, вона наголосила на тому, що сьогодні твориться нова історія України і в шкільних музеях потрібно створювати  нові експозиції вже нової історії.
Розгляд теми семінару у різних ракурсах, з наданням відповідних рекомендацій, продовжили завідувачка РМК управління освіти В.М.Соловій, поділилися досвідом роботи   керівники шкільних музеїв Г.А.Козик (краєзнавчий музей В.Ворітської ЗОШ І-ІІІ ст..), С.І.Беца (музей Бойової Слави Скотарської ЗОШ І-ІІ ст.).
Заключним акордом семінару був виховний захід «Веречанські посиденьки на сільській лавиці», який підготувала завідувачка шкільним музеєм О.Ф.Голянич.
 Творчо працюючий педагогічний колектив  школи також  представив учасникам  розробки уроків історії, класних годин, уроків мужності, дослідницьких та пошукових матеріалів, презентацій з використанням краєзнавчих матеріалів шкільного музею та показав  своє знання фольклору верховинського краю, виконавши закарпатські пісні.
На закінчення виступу і в цілому семінару, учасники дійства  запалили свічку та вшанували хвилиною мовчання загиблих на майдані – Небесну сотню та проспівали пісню – молитву про збереження України.
Організаторами семінару є Центр позашкільної роботи і дитячої творчості, який є куратором  шкільних музеїв району та РМК управління освіти.
Семінар підготувала методист ЦПРДТ М.Рудейчук
Фото з семінару.




















Інші cайти Центру

Як ви оцінюєте наш сайт

Розробка сайту- блогу та дизайн Марії Рудейчук