смт.Воловець, Закарпатська область


5 травня 2014 р.

Конкурс екскурсоводів

  

ВОЛОВЕЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
УПРАВЛІННЯ  ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Н А К А З
30. 04.2014                                 
                        Воловець                                      
98

Про підведення підсумків районного
конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв
                               
 На виконання спільного наказу Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді та Закарпатського краєзнавчого музею  від 19.03.2014 р. 33/17  та з метою поліпшення національно-патріотичного виховання, відродження духовності, формування в учнівської молоді поваги до історії  та культури рідного краю, дбайливого ставлення до духовних надбань, розширення і поглиблення знань з історії, народознавства, літератури, природничих дисциплін та почуття гордості і любові до рідного народу, до Батьківщини  у Центрі позашкільної роботи і дитячої творчості  30 квітня 2014 року проведено районний конкурс екскурсоводів.
На конкурс представили своїх екскурсоводів 7  шкільних музеїв. Не взяли участі у конкурсі екскурсоводи Абранської, Кічернянської, Підполозянської , Скотарської  ЗОШ І-ІІ ст..
Юні екскурсоводи представляли свої музеї, розповідали про експозиції та експонати, зібрані в них. Всі учасники конкурсу мали презентації шкільних музеїв, окремих  експозицій, а такі як Деркач Ірина, Довгінка Ольга ( В.Ворітська ЗОШ І-ІІІ ст..), Романець Марина, Клепар Руслана (Воловецька ЗОШ І-ІІІ ст.) мали спеціально виготовлені буклети та текстовий опис екскурсій.
Цьогоріч  екскурсії  були представлені за певними напрямками, такими як екологічний, літературний та історикокраєзнавчий.
По першому напрямку екскурсій  не було представлено.  
 Вдало підготували віртуальні екскурсії по своїх музеях юні екскурсоводи із   історико- краєзнавчого музею В.Ворітської ЗОШ  І-ІІІ ст. Деркач Ірина, Довгінка Ольга за літературним  напрямком-  «Повернення з обочини  життя» про поетесу села В.Ворота Софію Малильо ( керівник Козик Г.А.); Буковецької ЗОШ І-ІІ ст. Попелич Ганна та Биряк Тетяна – «Життєвий та творчий шлях вчителя і просвітянина Михайла Парлага», (керівник Русин Н.М.); Канорської ЗОШ І-ІІ ст.. Лапко Мирослава та Бургер Андрій  про талановитих і неповторних творчих майстрів, які відомі за межами нашої країни, але коріння їхнє з  села Канора (керівник Кобрин В.О.).
 Порадували своїми виступами і юні екскурсоводи історико-краєзнавчого напрямку. Це Чобалько Роман та Халус Любов із Тишівської ЗОШ І-ІІ ст. (Керівник Далекорей І.В.); Романець Марина та Клепар Руслана із Воловецької ЗОШ І-ІІІ ст.. (Керівник Зенинець В.В.); Матола Василина та Понзель Валерія  із Лазівської ЗОШ І-ІІ ст. ( Керівник Климович Т.В.).
Журі відзначило різноманітність тематики представлених екскурсій, їх дослідницьку та експозиційну цінність, вміння більшості екскурсоводів  доносити  текст до слухачів, показати найцінніше, що є в експозиціях музеїв.   Але певна частина   екскурсій не  відповідала  вимогам. В багатьох відсутня логічна побудова тексту екскурсії,  не було синхронізації тексту екскурсоводів  із зображеннями  на  екрані та заминки і читка екскурсії із листа. Більшість екскурсоводів не володіють текстом, не вміють виділити основне, на що потрібно звернути увагу.
На підставі висновків засідання журі,
НАКАЗУЮ:

1.                  Нагородити грамотами управління освіти, молоді та спорту Воловецької РДА  переможців  районного туру конкурсу екскурсоводів музеїв:
Літературний напрям
               За перше  місце - Довгінку  Ольгу, Деркач Ірину, екскурсоводів історико-краєзнавчого  музею  В.Ворітської ЗОШ І-ІІІ ст., керівник Козик Г.А.
                За  друге Попелич Тетяну, Биряк Тетяну, екскурсоводів музею Буковецької  ЗОШ І-ІІ ст., керівник Русин Н.М.
               За третє місце  - Лапко Мирославу, Бургера Андрія, екскурсоводів музею Канорської  ЗОШ І-ІІ ст., керівник Кобрин В.О.

Історико-краєзнавчий напрям
За перше місце  - Халус Любов, Чобалько  Романа, екскурсоводів музею Тишівської   ЗОШ І-ІІ ст., керівник Далекорей І.В.
За  друге місце -  Романець Марину, Клепар Руслану, екскурсоводів музею Воловецької  ЗОШ І-ІІІ ст., керівник Зенинець В.В.
За третє місце  - Матола Василину, Понзель Валерію, екскурсоводів музею Лазівської  ЗОШ І-ІІ ст., керівник Климович Т.В.

2.      Центру позашкільної роботи  і дитячої творчості  організувати  відправлення  переможців конкурсу,  екскурсоводів В.Ворітської ЗОШ І-ІІІ ст.. на обласний конкурс  екскурсоводів музеїв  15 травня  2014  року в м.Ужгород.
3.                  Відповідальність  за виконання даного наказу покласти на директора ЦПРДТ  Тидір Т.В.

      Начальник управління  освіти                                             В.Попелич
Наказ підготувала методист ЦПРДТ М.Рудейчук.

Фото з конкурсу М.Рудейчук







Відповідальна за організацію конкурсу екскурсоводів
методист ЦПРДТ М.Рудейчук



















Інші cайти Центру

Як ви оцінюєте наш сайт

Розробка сайту- блогу та дизайн Марії Рудейчук